Scroll Top

Duurzaam slapen

Goede nachtrust is heel belangrijk. Je brengt ongeveer een derde van je leven in de slaapkamer door. Daarmee is dit één van de belangrijkste kamers in huis. Maar hoe verantwoord of duurzaam zijn de materialen die worden gebruikt in je bed en je beddengoed? En wat doet de Bedstee aan duurzaamheid?

Als je op zoek gaat naar een nieuw bed of beddengoed, kun je rekening houden met de duurzaamheid van de gebruikte materialen. Zijn deze recyclebaar, gerecycled of misschien zelfs circulair en dus steeds weer te recyclen tot nieuwe grondstoffen? Daarnaast zijn er diverse mogelijkheden om je oude bed of beddengoed te laten recyclen. We vertellen je graag over de mogelijkheden binnen onze winkel. Zo kies je met een goed gevoel voor een goede nachtrust!

Gerecyclede of circulaire materialen

Steeds meer beddenfabrikanten bieden producten aan die gemaakt zijn van gerecyclede materialen of van circulaire materialen. Deze producten nemen wij graag op in onze collectie. Een aantal voorbeelden hiervan zijn:

Auping Evolve en Essential

Beddenfabrikant Auping heeft duurzaamheid heel hoog in het vaandel. Zo produceert Auping de eerste circulaire matrassenlijn: Evolve. Dit zijn matrassen waarvan de materialen keer op keer opnieuw gebruikt worden voor een nieuw matras.

De Auping Essential is het eerste volledig recyclebare bed ter wereld. Ze is bijna helemaal van aluminium gemaakt, herbruikbaar en makkelijk demontabel zonder kwaliteitsverlies. Het hoofdbord en de zijtafeltjes zijn gemaakt van hout en het frame is gemaakt van aluminium, waarvan 40% gerecycled aluminium.

Lees hier meer over de Duurzame Dromen van Auping

Vita Talalay Origins

Veel merken, waaronder Auping en Ergosleep, maar ook Thuizzz heeft (top)matrassen met Vita Talalay Origins latex. Deze latex wordt Cradle to Cradle geproduceerd, waarbij het uitgangspunt is dat elke grondstof en elk materiaal volledig hergebruikt kan worden in een ander product.

Vita Talalay Origins heeft een gepatenteerde receptuur zonder schadelijke toevoegingen, waarbij het materiaal na gebruik gerecycled kan worden. Vita Talalay Origins wordt geproduceerd in een CO2 neutrale productie waarbij 100% groene energie wordt gebruikt. Meer lezen over de productie van Vita Talalay kan hier.

Vulmateriaal en stoffen van gerecycled PET-materiaal

Oude polyester (PET) flessen worden schoongemaakt en omgesmolten tot granulaatkorrels. Hiervan worden weer nieuwe garens gesponnen en vezels gemaakt. Van de garens kunnen stoffen worden gemaakt. Steeds meer breiden beddenfabrikanten hun stoffencollectie voor boxsprings en gestoffeerde bedden uit met stoffen gemaakt van gerecyclede PET-flessen (R-PET).

De gerecyclede PET-vezels worden gebruikt als vulmateriaal voor kussens en dekbedden door o.a. Vandyck en Auping. Vraag onze adviseurs naar de mogelijkheden.

Recyclen van matrassen

Voor de meeste van onze klanten voeren we het oude matras af. Wij brengen deze matrassen zelf naar RetourMatras, gespecialiseerd in het recyclen van afgedankte matrassen. Het doel van RetourMatras is 100% grondstoffenhergebruik. De oude matrassen worden in de fabriek uit elkaar gehaald. Textiel en staal gaan als grondstof naar gespecialiseerde hergebruikers die er nieuwe producten van maken. Het schuim wordt verwerkt tot judomatten of ondertapijt en isolatieplaten.

Afvoer oude bed

Naast oude matrassen kunnen wij ook het oude bed afvoeren. Hierin verzorgen we zelf de afvalscheiding. Hout, metaal en textiel wordt zoveel mogelijk gescheiden bij de afvalverwerker aangeboden zodat deze materialen hergebruikt kunnen worden. Verpakkingsmaterialen van het nieuwe bed voeren wij voor u af, waarbij karton en plastic gescheiden worden ingeleverd.

Recyclen van donzen dekbedden en kussens

Is jouw donzen dekbed of kussen toe aan vervanging? Lever deze dan bij ons in zodat jouw dekbed of kussen een tweede leven krijgt. Wij participeren in het Donsretour programma van Ducky Dons. Ducky Dons is het enige bedrijf in Nederland dat dekbedden en kussens gevuld met dons en veren volledig recyclet.

Eerst worden dons en veren gescheiden van de textiel. De textiel wordt afgevoerd en gebruikt om onder andere isolatiemateriaal van te maken. Dons en veren die niet meer bruikbaar zijn, worden afgevoerd ter verwerking tot organische meststoffen. Dons en veren van hoogwaardige kwaliteit ondergaan een grondig reinigingsproces. Hierdoor is het materiaal minstens net zo schoon als nieuw dons. Vervolgens wordt het materiaal gesorteerd naar kwaliteit in sorteermachines en verwerkt tot nieuwe dekbedden en kussens.

NEXTLIFE® is het eindresultaat van een kwalitatief hoogstaand productieproces van 100% gerecyclede dons en veren. Er komt geen nieuw materiaal aan te pas en het volledige productieproces vindt plaats in Nederland.

Naast het recyclen van donzen dekbedden en kussens, is er via Auping ook de mogelijkheid om je oude synthetische kussen of dekbed te laten recyclen. Vraag ons naar de mogelijkheden.

NIEUWE BROCHURE

Brochure
Download gratis

Privacy voorkeuren
Deze website maakt gebruik van cookies en daarmee vergelijkbare technieken. Dit doen wij om de website goed te laten functioneren, gebruik van de website te laten analyseren en om de gebruikerservaring te optimaliseren.
×