Scroll Top

Welke kledingkast past bij jou? Ontdek alle soorten kasten!

Kledingkasten zijn er in veel verschillende soorten en maten. Maar welke kast past nu bij jou? Om die vraag te kunnen beantwoorden zijn er verschillende aspecten die een rol spelen. Uiteraard de maat van de kledingkast, de kleur en de indeling. Met onze kennis en ervaring kunnen wij je hierbij goed adviseren.

Er zijn veel verschillende type kasten. In deze blog willen we meer vertellen over de verschillende kasten en hun voor- en nadelen.

 

Draaideurkasten

Als kledingkast is de draaideurkast is misschien wel het meest bekend. Een draaideur kast heeft openslaande deuren. Het grote voordeel van dit type kast is dat je, met alle deuren geopend, een goed overzicht hebt van de kleding of spullen in de kast. Daarnaast zijn er meer breedte mogelijkheden: een draaideurkast kan al vanaf 30 cm breed. Zoekt u dus een specifieke maat dan komt een draaideurkast vaak het beste uit.

Een nadeel van een draaideurkast is dat je rekening moet houden dat er voldoende ruimte is om de deuren te openen. Een standaard kledingkast van 60 cm diep en 100 cm breed heeft 2 deuren van 50 cm. De benodigde ruimte om de deuren te openen is dan 110 cm diep. Omdat je ook nog voor de kast moet kunnen staan of lopen, is dat in kleine kamers vaak teveel.

Meer inspiratie voor draaideurkasten, klik dan hier.

Schuifdeurkasten

Een goede oplossing voor kleinere kamers is de schuifdeurkast. Deze kast heeft deuren die voor elkaar langs gaan om een deel van de kast te openen. Je kunt hierbij gewoon op je plek blijven staan omdat de deur in een rail aan de kant geschoven wordt. Een schuifdeurkast heeft meestal brede deuren en dit geeft een rustige uitstraling aan de slaapkamer. Ook past hierdoor bijvoorbeeld een mooie brede spiegeldeur op de kast.

Een nadeel van de schuifdeurkast is dat je nooit de hele inhoud van de kast in één oogopslag kunt bekijken. Doordat de deuren voor elkaar langs schuiven, is er altijd een deel van de kast gesloten. Houd er ook rekening mee dat een schuifdeurkast meer diepte gebuikt dan een draaideurkast. Omdat de deuren voor elkaar schuiven, komt er ongeveer 8-10 cm bij. De totale diepte maat is daarmee ca. 70 cm.

Meer inspiratie voor schuifdeurkasten, klik dan hier.

 

Combinatie van draai- en schuifdeuren

Draai- en schuifdeuren kun je combineren. Bijvoorbeeld door middel van schuifdeuren die voor de draaideuren langs gaan. Hiermee creëer je een luxe en niet standaard uitstraling van je kledingkast.

Deze mogelijkheid gebruiken we ook bij hoekkasten. Wanneer er aan één kant niet genoeg ruimte is om draaideuren te openen, dan kunt u daar ook schuifdeuren voor zetten. Hierdoor blijft de ruimte optimaal benut en is het geen probleem als de deuren open staan.

 

Vouwdeurkasten

Mocht je veel en goed overzicht van de kast willen hebben en vind je draaideuren de mooiste uitstraling hebben, dan kan je overwegen om voor vouwdeuren te kiezen. Bij een vouwdeurkast zijn 2 deuren door middel van een scharnier verbonden. Door 1 deur te bedienen gaan er 2 deuren open. Deze kast is leverbaar in elementen vanaf 60 cm. Een groot voordeel voor kleine kamers: hierbij komen de deuren slechts 30 cm de kamer in. Bij een kast van 2 meter breed met vouwdeuren komen de deuren ca. 50 cm de kamer in en kan je de hele kast openen zonder dat er in het midden deuren tegen elkaar open staan. Hierdoor heb je meteen overzicht van de hele kast.

Houd er rekening mee dat deze vouwdeuren zwaarder zijn dan gewone draaideuren. Ze worden geholpen door geleiders maar je moet wel iets meer kracht zetten.

Meer inspiratie voor vouwdeurkasten, klik dan hier.

 

Inloopkasten

Een kast waar veel mensen blij van worden, is een inloopkast. Deze wordt geplaatst in een extra kamer of in een extra ruimte in de slaapkamer waar je in kan lopen. De inloopkast biedt veel ruimte en is overzichtelijk. Een groot verschil met bovenstaande kasten is dat er vaak geen deuren voor zitten. Zo heb je een open kast en kan je in één oogopslag zien wat waar ligt of hangt. Afhankelijk van de beschikbare ruimte staat er ook een spiegel in de ruimte en eventueel een bankje om op te zitten tijdens het aankleden.

Het nadeel van een inloopkast is dat voor dit type kast meer ruimte nodig is dan bij andere kasten. Je moet er dus wel de ruimte voor hebben.

Meer inspiratie voor inloopkasten, klik dan hier.

 

Hoekkasten

In kleinere slaapkamers, maar ook in grotere slaapkamers kan een hoekkast uitkomst bieden. Door middel van een hoekkast maak je optimaal  gebruik van de beschikbare ruimte en een hoekkast heeft een andere uitstraling dan een standaard kledingkast. Een hoekkast kan zowel met draai- als schuifdeuren worden uitgevoerd.

Afhankelijk van de gekozen uitvoering biedt het hoekgedeelte van de hoekkast veel ruimte in de diepte, maar deze ruimte kan soms ook moeilijker te bereiken zijn. Bedenk daarom van te voren goed wat daar moet komen qua kleding of accessoires en pas de indeling hierop aan. Een mooie oplossing qua inrichting is een gebogen hangroede. Deze volgt de hoek, waardoor er veel hangruimte ontstaat.

Meer inspiratie voor hoekkasten, klik dan hier.

 

Inbouwkasten

Er is uiteraard ook de mogelijkheid om een kast op maat te laten maken. Heb je bijvoorbeeld een nis in de kamer, dan kan daar een inbouwkast in geplaatst worden. De kast wordt op maat in de ruimte gebouwd: van vloer tot plafond, van muur tot muur. Zo kan optimaal gebruik gemaakt worden van de beschikbare ruimte. Heeft u bijvoorbeeld een schuin stuk in de muur achter de kast of een schuin dak, dan kan de kast daar helemaal op aangepast worden. Een inbouwkast kan zonder deuren gebruikt worden als inloopkast. Maar ook draai- en/of schuifdeuren zijn mogelijk bij een inbouwkast.

Met inbouwkast haal je het meest optimale uit de beschikbare ruimte. Een nadeel van inbouwkasten is dat deze gemiddeld meer kosten dan standaardkasten.

Meer inspiratie voor inbouwkasten, klik dan hier.

Nieuwsgierig geworden naar welke kast nu het beste in jouw kamer past? Kom langs in onze showroom of maak een afspraak met één van onze adviseurs.

NIEUWE BROCHURE

Brochure
Download gratis

Privacy voorkeuren
Deze website maakt gebruik van cookies en daarmee vergelijkbare technieken. Dit doen wij om de website goed te laten functioneren, gebruik van de website te laten analyseren en om de gebruikerservaring te optimaliseren.
×