Scroll Top

(Lente)Kriebels in de slaapkamer

Wakker worden met jeukende ogen, een opgezette keel, een verstopte neus. Heel vervelend en wat kun je je hierdoor moe voelen. Want mensen met hooikoorts en andere allergieën slapen slechter. Het hooikoorts seizoen staat voor de deur. Tijd om een blik te werpen op de rol van verschillende allergieën in de slaapkamer en tips wat je het beste kunt doen.

 

 

 

Hooikoorts

Hooikoorts is een overgevoeligheid voor stuifmeel van grassen, bomen en/of planten. Dit worden ook wel pollen genoemd. De klachten zijn meestal het ergst in de lente en zijn afhankelijk van het soort pollen waar je allergisch voor bent en hun bloeiperiode.

Houd daarom je slaapkamerraam zoveel mogelijk dicht. Zo kunnen pollen niet naar binnen. Luchten kun je het beste doen na een regenbui of ’s morgens kort na het opstaan omdat er dan minder pollen in de lucht zitten.

Je beddengoed kun je het beste binnen drogen, zodat er geen pollen op kunnen komen. Eigenlijk geldt dit voor al je was: hoe minder pollen je naar binnen haalt, des te minder last je hebt van hooikoortsklachten.

Huisstofmijtallergie

Huisstofmijtallergie is een van de meest voorkomende allergieën. Huisstofmijten zijn miniscule spinachtige beestjes, (bijna) niet zichtbaar voor het blote oog. Ze bijten niet, maar eten huidschilfers van mensen of dieren. De uitwerpselen van de huisstofmijt zijn de oorzaak van de allergische reactie. De huisstofmijt voelt zich thuis op donkere, warme en vochtige plaatsen van rond de 25 graden. Je bed is dus de ideale leefomgeving voor de huisstofmijt.

De eerste stap is om de slaapkamer schoon te houden door meerdere keren per week te stofzuigen, voldoende te luchten en licht binnen te laten. Door de kamer te luchten gaat de temperatuur en de luchtvochtigheid omlaag. Kies voor een gladde vloer, dus geen tapijt of vloerkleden en haal stofvangers weg uit de kamer. Zo wordt de leefomgeving voor de huisstofmijt al een stuk minder aantrekkelijk.

Verschoon je bed wekelijks en was je beddengoed op 60 graden of hoger. Daarmee dood je de huisstofmijt en de eitjes. Tegenwoordig zijn de meeste matrassen voorzien van een anti-allergische tijk. Deze tijk is gemaakt van synthetische materialen en zorgt ervoor dat de huisstofmijt geen kans heeft in je bed. Daarnaast is deze meestal afritsbaar en daarmee ook wasbaar.

Kies een dekbed of kussen dat gemaakt is van anti-allergisch materiaal. Synthetisch is de meest voor de hand liggende keuze, omdat het geen voedingsbodem biedt voor de huisstofmijt en goed wasbaar is. Dekbedden en kussens met een vulling van dons zijn geschikt wanneer deze voorzien zijn van het NOMITE symbool. Deze zijn namelijk voorzien van een dichtgeweven tijk die een natuurlijke barrière vormt tegen mijten.

Dons allergie

Maar hoe zit dat dan met dons allergie? Veel mensen denken een allergie te hebben voor dons of veren, maar uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat dons allergie maar zelden voorkomt. De meeste mensen hebben eigenlijk last van huisstofmijtallergie. Zoals hierboven beschreven voedt de huisstofmijt zich met huidschilfers van mensen of dieren. Ze voeden zich niet met dons of veren.

Mocht je nu één van de weinigen zijn met een daadwerkelijke donsallergie, dan adviseren we je uiteraard om geen dons in je dekbed en/of kussen te gebruiken.

Latexallergie

Een latexallergie kan zich op verschillende manieren uiten, afhankelijk van het type allergie. Latexallergie type I veroorzaakt allergische reacties rond of in neus, longen en ogen. Het tweede type latexallergie (type IV) is een contactallergie: er ontstaan jeukende plekken of bultjes op de plek waar er direct huidcontact is geweest met latex.

Het zal duidelijk zijn dat beide type allergieën om een verschillende aanpak vragen. Latex wordt gebruikt in (top)matrassen en kussens. In (top)matrassen gaat het dan om een volledig latex kern of om een afdeklaag op de pocketveren. In kussens kan het gaan om een latex neksteun gecombineerd met een andere vulling, maar ook om een volledig latex kussen. Om de latex in het matras en kussen zit een tijk; er is dus geen sprake van direct huidcontact. Mensen met een contactallergie voor latex kunnen deze gewoon gebruiken. Even opletten bij het eventueel afritsen en wassen van de tijk dat er geen direct huidcontact plaats vindt.

Mensen met latexallergie type I adviseren wij om te kiezen voor een ander bedvulling dan latex. Gelukkig zijn er tegenwoordig veel hoogwaardige alternatieven met een zelfde comfort beschikbaar. Hierbij valt o.a. te denken aan geltex.

Wat te doen als je vermoedt dat je een allergie hebt?

Is het bovenstaande herkenbaar voor jou en word je elke dag wakker met jeukende ogen, een opgezette keel en/of een verstopte neus? Ga dan eens langs bij de huisarts of maak een afspraak bij een allergoloog. Door middel van eenvoudige testen kan onderzocht worden wat deze klachten bij jou veroorzaakt. Zo kun jij passende maatregelen nemen in de slaapkamer en word je weer uitgerust en ontspannen wakker.

NIEUWE BROCHURE

Brochure
Download gratis

Privacy voorkeuren
Deze website maakt gebruik van cookies en daarmee vergelijkbare technieken. Dit doen wij om de website goed te laten functioneren, gebruik van de website te laten analyseren en om de gebruikerservaring te optimaliseren.
×