Scroll Top

Nekklachten na het slapen

Zodra je je ogen open doet en je hoofd beweegt, voel je het: je kan je hoofd nauwelijks bewegen door de verkramping van de spieren in je nek en als je wel beweegt doet het goed zeer. Wakker worden met nekpijn is niet fijn. Vaak trekt deze pijn pas in de loop van de dag weg of veroorzaken de gespannen nekspieren ook nog eens hoofdpijn of kun je je armen niet goed bewegen. Alles zorgt ervoor dat je niet uitgerust wakker wordt en dat je minder goed kunt functioneren overdag. Maar wat kun je er eigenlijk aan doen?

Oorzaken voor nekklachten na het slapen

Om iets te kunnen doen aan nekpijn, zul je eerst moeten achterhalen wat de oorzaak van je klachten is. Zoals bij veel pijnklachten, kunnen stress of overbelasting nekpijn veroorzaken. Of neem je zit- of werkhouding overdag eens onder de loep. Ook tocht of een verkoudheid kunnen nekpijn veroorzaken. Ga je echter zonder klachten naar bed en heb je nekpijn bij het wakker worden, dan is veelal een verkeerde slaaphouding of verkeerde ondersteuning tijdens het slapen de boosdoener.

Tips bij nekklachten

  1. Doe ontspanningsoefeningen voor de nekspieren
  2. Gebruik  de warmte van een kersenpittenkussen of een warme douche om de spieren te ontspannen
  3. Kies een kussen dat past bij je slaaphouding
  4. Zorg voor een goede ondersteuning van het hele lichaam tijdens de slaap
  5. Raadpleeg bij aanhoudende klachten je huisarts of fysiotherapeut

Een goede slaaphouding 

Om nekpijn na het slapen te voorkomen is het belangrijk dat je hoofd, nek en ruggenwervelkolom in elkaars verlengde liggen. In deze neutrale positie kunnen de tussenwervelschijven zich ’s nachts het beste herstellen en vermijd je dat je nek- of rugspieren zich aanspannen. Buikslapen is de meest belastende houding voor het lichaam. In deze houding zal je je hoofd opzij draaien, waarbij er spanning op de nekspieren en wervels ontstaat. Slapen op je zij of op je rug zijn beter om nekklachten te voorkomen.

Een goede ondersteuning

Alle zenuwen van het lichaam lopen door de nekwervels. Het is daarom van belang dat de nek en het hoofd op de juiste manier ondersteund worden. Bij nekklachten is het verstandig om te kiezen voor een vormvast ergonomisch kussen. Traditionele kussens zijn vervormbaar en kun je voor de ondersteuning in je nek een beetje opproppen. Tijdens je slaap laat je dit echter los en mis je de juiste ondersteuning. Een vormvast kussen houdt echter de hele nacht dezelfde neksteun.

Naast de ondersteuning van de nek door een goed kussen is het van belang dat het hele lichaam op de juiste manier ondersteund wordt. De wervelkolom functioneert als geheel: een verkeerde houding van de onderrug kan zich vertalen in problemen in de nek.

Maar wat is dan voor mij een goed kussen?

In de winkels zijn zoveel verschillende kussens te koop, dat het lastig is om zelf uit te zoeken welk kussen het beste is voor jouw nekproblemen. Ga daarom naar een speciaalzaak en laat je goed adviseren. Een goed kussen is afgestemd op jouw slaaphouding, op je lichaamsbouw en op je huidige bed.

Doe de kussentest!

Probeer meerdere kussens uit en ga daarbij proefliggen op een bed dat lijkt op je huidige bed. Zo kun je in de winkel al een goede selectie maken voor een geschikt kussen. Vraag ook naar de mogelijkheid om het kussen thuis uit te proberen. Bij ons is het mogelijk om het geadviseerde kussen tegen een borg een week lang thuis uit te proberen. Je krijgt het kussen dan mee in een waterdicht ademend sloop en kan er thuis in je eigen bed een week op slapen. Een week is een goede termijn om een kussen te testen. Soms verergeren de klachten in eerste instantie doordat het lichaam zich aan moet passen aan een andere ondersteuning of heb je even tijd nodig om te wennen aan een kussen dat een andere ondersteuning biedt en dus anders voelt dan je gewend bent.

Loop je vanwege je nekklachten bij een fysiotherapeut, overleg dan ook met hem/haar of een ander kussen een oplossing kan zijn voor je nekproblemen. Bij nekklachten is overigens het advies om niet te veel verschillende kussens door elkaar heen te proberen omdat dit de problemen ook erger kan maken. Kom dus bij nekklachten naar de winkel om je te laten adviseren voor het juiste hoofdkussen voor jou.

NIEUWE BROCHURE

Brochure
Download gratis

Privacy voorkeuren
Deze website maakt gebruik van cookies en daarmee vergelijkbare technieken. Dit doen wij om de website goed te laten functioneren, gebruik van de website te laten analyseren en om de gebruikerservaring te optimaliseren.
×