Scroll Top

Welk matras past bij mijn slaaphouding?

Als adviseur in een beddenzaak krijg ik regelmatig de vraag waar ik zelf op slaap. Omdat mensen nieuwsgierig zijn of omdat dat dan het beste product in onze winkel zou moeten zijn. Maar een goed bed is zo persoonlijk. Wat voor mij doorslaggevende argumenten zijn voor een bepaald bed, is voor jou misschien niet belangrijk. Bij de keuze voor een bed spelen meerdere factoren een rol. Op het gebied van ergonomie zijn dat o.a. lichaamsbouw, slaaphouding en voorkeur voor zachter of steviger comfort . Deze factoren zijn bepalend of je goed ondersteund ligt. Tijdens je slaap moet je bed namelijk de vormen van je lichaam aannemen en op de juiste manier ondersteunen. Het is belangrijk dat je hoofd, nek en ruggenwervelkolom in elkaars verlengde liggen. In deze neutrale positie kunnen de tussenwervelschijven zich ’s nachts het beste herstellen en vermijd je dat je nek- of rugspieren zich aanspannen. Zo wordt je uitgerust wakker en voorkom je dat je met pijnklachten opstaat. Maar welke invloed heeft je slaaphouding op de keuze voor een bepaald matras?

Zijslaper

Slaap je meestal op je zij, dan moeten je schouder en heup voldoende weg kunnen zakken en de taille moet de juiste ondersteuning krijgen. Als schouder en heup onvoldoende weg kunnen in het matras, zal je mogelijk drukpunten ervaren of in een half door gedraaide houding gaan liggen om de druk te verlichten. Beiden kunnen pijn en een minder goede nachtrust veroorzaken.

Rugslaper

Als je meestal op je rug slaapt, is een goede ondersteuning van de lende (onderrug) heel belangrijk. Daarbij moeten schouders en billen moeten voldoende kunnen wegzakken in het matras en de lende als het ware worden gedragen door het bed. Anders zal je een hangmat gevoel ervaren en doorhangen in de onderrug.

Buikslaper

Als je meestal op de buik slaapt, zal wellicht al bekend zijn dat dit niet de beste slaaphouding is. Door deze houding ontstaat er spanning in de onderrug. Daarnaast lig je meestal met je hoofd opzij gedraaid, wat extra spanning in de bovenrug en nek veroorzaakt. Wij adviseren dan ook om, indien mogelijk, deze slaaphouding af te leren. Één van de mogelijke oorzaken voor deze slaaphouding is een te hard bed, waardoor het lichaam in zij- of ruglig niet de juiste ondersteuning krijgt. Om buikslapen af te leren zou de overstap naar een wat zachter ligcomfort met de juiste ondersteuning voor uw lichaam uitkomst kunnen bieden. Wanneer dit niet lukt, is het advies om te kiezen voor een iets steviger ligcomfort om doorhangen te voorkomen.

Geen voorkeurshouding

Wanneer je geen voorkeur voor slaaphouding heeft, zal dit in de praktijk betekenen dat je zowel op de rug als op de zij (in)slaapt. Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat er slechts een minimaal verschil tussen beide lichaamsprofielen zit. Daarom is het belangrijk dat je bed de vormen van je lichaam aanneemt. Je schouder en heup moeten daarbij voldoende weg kunnen zakken en je taille moet de juiste ondersteuning krijgen.

Maar wat betekenen deze algemene richtlijnen voor mij persoonlijk?

Iedereen is uniek, geen lichaam is hetzelfde. Het is onmogelijk om op basis van alleen je slaaphouding online een passend matras advies te geven. Zoveel meer factoren zijn van invloed op een goede ondersteuning. Waar de ene zijslaper perfect ondersteund ligt, zal de andere zijslaper misschien doorhangen in de taille. Daarom is een persoonlijk slaapadvies zo belangrijk. Kom dus matrassen proberen in de winkel. We kijken mee tijdens het proefliggen en letten hierbij o.a. op de stand van de ruggenwervelkolom en het bekken. Ook non-verbale lichaamstaal geeft ons informatie of je wel of niet lekker ligt. Hierdoor kunnen we ons advies nog persoonlijker maken. In onze winkel maken we gebruik van de Belevingsstudio van Ergosleep® om jouw SLAAPDNA® in kaart te brengen. Het SLAAP-DNA® is een Digitale NachtrustAnalyse, waarbij gewicht, lichaamsbouw, voorkeursslaaphoudingen en lichaamsprofiel in de Ergosleep® Belevingsstudio worden gemeten. Met behulp van het SLAAP-DNA® kunnen we in kaart brengen waar je lichaam ruimte nodig heeft en waar juist extra ondersteuning. Deze meting vertaalt zich in een persoonlijk ingestelde bedbodem en matrasadvies van Ergosleep. Maar uiteraard kunnen we deze adviezen ook toepassen op andere merken. Vanuit deze meting ontvang je dus een persoonlijk slaapadvies met betrekking tot bodem, matras en kussen. Bovendien kun je in de Belevingsstudio meteen het belang van een correcte ondersteuning zelf ervaren.

NIEUWE BROCHURE

Brochure
Download gratis

Privacy voorkeuren
Deze website maakt gebruik van cookies en daarmee vergelijkbare technieken. Dit doen wij om de website goed te laten functioneren, gebruik van de website te laten analyseren en om de gebruikerservaring te optimaliseren.
×