Scroll Top

Schaapjes tellen

Als openingsartikel voor de categorie ‘Slaapmythen’ hebben we gekozen voor een blog over het tellen van schaapjes. Waar komt deze gewoonte vandaan? Werkt het echt? Uitproberen kan geen kwaad, maar zijn er misschien betere manieren om de slaap te vatten? We sluiten af met een uitgebreid 8-stappenplan om schaapjes te tellen.

Veel leesplezier, en slaap lekker!

Namens het team van De Bedstee,
Ilja de Vries

Waarom tellen we schapen wanneer we niet kunnen slapen?

Waarom tellen we geen leeuwen, olifanten of poedels? Er zijn verschillende theorieën. Een daarvan stelt dat het afstamt van de herders in Groot Brittannië. Herders moesten toentertijd een grote kudde schapen hoeden. Die moeten uiteraard regelmatig geteld worden om te constateren of het stel helemaal compleet is. Dat is natuurlijk een hele klus en heel vermoeiend. Het zal meer dan eens zijn voorgekomen dat een herder tijdens dit werk in slaap is gevallen.

Bron: The New York Times

Wat zegt de wetenschap?

Mensen met slaapproblemen doen er beter aan om zich ontspannende scenes voor de geest te halen dan om schaapjes te tellen, zo zeggen Britse onderzoekers van de Universiteit van Oxford. Schaapjes tellen volstaat volgens de onderzoekers niet om de geest te kalmeren en zorgen te vergeten.

De onderzoekers vergeleken diverse relaxatietechnieken bij 50 mensen met slaapproblemen. Diegenen die probeerden te denken aan rustgevende situaties (een kabbelend beekje, rustige muziek…) sliepen gemiddeld 20 minuten vroeger in dan diegenen die schaapjes telden. Omdat het denken aan een rustgevende scene interessanter en dus minder saai is dan schaapjes tellen én omdat het meer hersenruimte inneemt, zou het de slaap stimuleren.

Bron: New Scientist, januari 2002

8-stappenplan om schaapjes te tellen

  1. Ga op bed liggen en sluit je ogen.
  2. Stel je een nachtelijke hemel voor, met kleine, heldere sterren en een mooie sikkelvormige maan. Of, stel je een hemel bij daglicht voor, met een kleine groene heuvel, vol met kort, groen gras.
  3. Stel je een wit hek voor, over de hele heuvel.
  4. Visualiseer witte, pluizige schaapjes.
  5. Stel je voor dat de schaapjes over het witte hek springen, één voor één,  steeds elkaar opvolgend zonder onderbrekingen.
  6. Optioneel, kun je jezelf zien als de herder, die ze allemaal telt zodat er geen één verloren raakt.
  7. Visualiseer dit continue, zachtjestellend, “1.., 2.., 3.., 4.., 5…” Sommige mensen tellen het liefst in hun gedachten, anderen juist liever hardop – dit verschilt per persoon.
  8. Zak rustig weg, richting dromenland. Als je afgeleid raakt en de zorgwekkende gedachten komen terug, verzet je je er tegen en ga je weer terug naar het schaapjes tellen.

Bron: www.wikihow.com

NIEUWE BROCHURE

Brochure
Download gratis

Privacy voorkeuren
Deze website maakt gebruik van cookies en daarmee vergelijkbare technieken. Dit doen wij om de website goed te laten functioneren, gebruik van de website te laten analyseren en om de gebruikerservaring te optimaliseren.
×