Transpireren of zweten doet iedereen de hele dag. Op deze manier wordt de lichaamstemperatuur gereguleerd en raak je overtollige warmte kwijt. Ook ’s nachts verlies je ongeveer een halve liter vocht door te zweten. Het is dus normaal om ’s nachts te transpireren. Het is echter niet normaal als je regelmatig badend in het zweet wakker wordt, dan is er sprake van nachtzweten.
Wat is nachtzweten?
Bij nachtzweten produceert je lichaam een overmatige hoeveelheid zweet en wordt je dus één of meerdere keren per nacht wakker met natte nachtkleding en doorweekt beddengoed. Dit kan zowel mannen als vrouwen overkomen. Omdat nachtelijk zweten behoorlijk de nachtrust kan verstoren, volgen hier een aantal oorzaken van nachtelijk zweten en tips om het transpireren te verminderen of voorkomen.
Wat zijn de oorzaken van nachtzweten?
Er zijn verschillende oorzaken waardoor je last hebt van overmatig nachtelijk transpireren. Voorbeelden hiervan zijn:
- Hoge temperatuur in de slaapkamer en/of te warm beddengoed
- Eten of drinken vlak voor het slapen gaan
- Pittig gekruid eten
- Het gebruik van alcohol, cafeïne, nicotine en drugs.
- Het gebruik van bepaalde medicijnen (raadpleeg hiervoor de bijwerkingen in de bijsluiter)
- Psychische factoren zoals stress, angst of depressie
- Overgewicht
- Hormonale disbalans zoals tijdens de pubertijd of de overgang
- Infecties waarbij koorts en verhoging op kunnen treden
Tips bij nachtzweten
Dagboek
Veelal zijn de oorzaken voor nachtzweten niets ernstigs en tijdelijk van aard. Andere oorzaken voor overmatig nachtelijk zweten, kun je eenvoudig zelf aanpakken. Maar in sommige gevallen kan er meer aan de hand zijn. Houd daarom eens een dagboek bij als je last hebt van nachtzweten. Hierin kun je bijvoorbeeld noteren wat je hebt gegeten en gedronken, wat je hebt gedaan of dat je bepaalde medicijnen hebt gebruikt. Neem bij aanhoudende klachten altijd contact op met de huisarts.
De slaapkamer
Zorg ervoor dat de temperatuur in de slaapkamer rond de 18°C ligt. Houd, indien mogelijk, het raam in de kamer ’s nachts op een kiertje en zet het in ieder geval overdag open, zodat de ruimte goed kan ventileren en vocht kan verdampen.
Ontspan voor het slapen
Om ontspannen te gaan slapen, moet je lichaam ’s avonds tot rust komen. Eet daarom geen zware maaltijd laat op de avond. Ook intensief sporten ‘s avonds, zorgt ervoor dat je lichaam meer tijd nodig heeft om af te koelen. Sport daarom liever overdag of aan het begin van de avond en doe voor het slapen ontspanningsoefeningen.
Ademend beddengoed
Gebruik beddengoed van natuurlijke, ademende materialen, zoals katoen en linnen, omdat dit beter vocht kan opvangen, verspreiden en weer afgeven. Een goede molton om je matras en kussen beschermen het tegen transpiratievocht en verlengen daarmee de levensduur.
Kies ook voor een dekbed en kussen van natuurlijke materialen, zoals katoen, dons of wol. Door gebruik te maken van meerdere laagjes, kun je makkelijk een laagje verwijderen als het te warm wordt. Omdat een goed kussen en dekbed afhangt van persoonlijke voorkeuren, geven we je graag een persoonlijk advies over de juiste materialen voor jou.
Goed ventilerend bed
Uiteraard moeten je matras en bodem ook gemaakt zijn van goed ventilerende materialen. Vaak wordt in het geval van nachtzweten een pocketvering matras geadviseerd omdat dit het beste zou ventileren. Maar als het matras op de pocketveren een afdeklaag heeft van een slecht ventilerend schuim, zal het nog steeds te warm aan kunnen voelen. Kies daarom ook in je matras zoveel mogelijk voor ademende materialen.
Naast de materialen waar je matras van gemaakt wordt, kun je ook kijken naar de materialen die verwerkt zijn in de tijk van de matras. Er zijn allerlei technologische materialen ontwikkelt die bijdragen aan een betere ventilatie en temperatuur regulatie. Zo wordt er in diverse matrastijken PCM (Phase Change Material) verwerkt, dit helpt je lichaamstemperatuur beter te reguleren en gaat daarmee het transpireren tegen.
Vraag om advies bij nachtzweten
Nachtzweten kan je nachtrust behoorlijk verstoren. Heb je langere tijd last van nachtelijk transpireren, neem dan altijd contact op met de huisarts om eventuele lichamelijke oorzaken uit te sluiten. Ben je toe aan een ander bed, dekbed of kussen dan is er veel verbetering te behalen door te kiezen voor de juiste materialen. We geven je graag een persoonlijk advies.