Scroll Top

Hard matras of zacht matras: wat moet ik kopen?

Vraag je dit aan mensen van 50 jaar of ouder dan is de kans zeer groot dat ze zeggen: Een hard matras. Vroeger werd er namelijk geadviseerd dat je op een zo hard mogelijk bed het beste ondersteund zou worden. Stel je dezelfde vraag aan iemand die erg gevoelig is voor druk dan zal de reactie direct zijn: zo zacht mogelijk, je moet zo min mogelijk druk uit je matras voelen. En vragen wij het aan een klant die de winkel binnenstapt dan is vaak het antwoord: Niet te hard en niet te zacht, ik denk dus een medium.

Kortom, wie je het ook vraagt, het antwoord is steeds weer anders. Hoe kan dat?

Wat is nu een hard of een zacht matras? 

De term hard voor een matras kan twee dingen betekenen. Een hard matras kan gemaakt zijn van materialen die moeilijk in te drukken zijn, waardoor je hier voor je gevoel niet echt inzakt, maar meer er op ligt. Of een hard matras zorgt voor ondersteuning op de juiste plekken, waardoor je dus goed ondersteund (stevig) kunt liggen en er dan vooral niet te ver in weg zakt.

Een zacht matras kan betekenen dat het matras gemaakt is van soepele materialen, waardoor je hier meer in wegzakt en dus voor je gevoel meer in ligt in plaats van erop. Een zachte matras kan ook betekenen dat het matras op de juiste plaatsen inzakt, waardoor je minder druk op je schouders en op je heupen ervaart en waardoor je dus ook een goede ondersteuning hebt.

Een hard matras kan dus een goede ondersteuning geven, maar een zachte matras ook. Dit heeft vooral te maken met het persoonlijke gevoel en de referentie die je hebt.

Maar er zijn ook hardheden van matrassen toch? 

Dat klopt. De meeste matrassen zijn verkrijgbaar in 2 of meer hardheden. Hierbij wordt hetzelfde matrastype uitgevoerd met bijvoorbeeld een soepeler of steviger pakket pocketveren waardoor het matras zachter of harder aanvoelt. Bij deze keuze voor de hardheid van een matras speelt lichaamsbouw een rol: iemand met een stevig postuur ligt vaak beter op een stevigere variant van een matras dan iemand met een smal postuur.

Hoe weet ik nu wat voor mij de juiste keuze is? 

Op het moment dat het matras thuis versleten is, ervaar je dit vaak als te zacht, maar vooral als niet meer ondersteunend. Je ligt als het ware in een kuil. Dan is dus de “wens” weer een stevig matras te kopen, zodat je niet in een kuil ligt.

Heb je thuis een bed waarop je gewoon je houding niet kunt vinden en veel druk ervaart op je heupen of op je schouders, dan zal je dit als “te hard” ervaren en dus zoeken naar een zacht matras.

Wat ons betreft is zowel een hard als een zacht matras een goede keuze, mits je daarbij de juiste ondersteuning kiest. Jouw persoonlijke voorkeur geeft dus de doorslag. Oftewel de keuze voor hard of zacht is vooral een kwestie van “ik lig graag op mijn matras” of “ik lig graag lekker in mijn matras”.

Proefliggen is de sleutel tot een goede nachtrust 

Een laatste tip, als je in een winkel een matras gaat proberen, laat je dan vooral adviseren op ondersteuning. Hoe hard of zacht een matras voelt, is echt een persoonlijke voorkeur. Het voelt lekker of niet. Maar de ondersteuning is niet voor iedereen even goed voelbaar in de korte tijd dat je in een winkel op een bed ligt. Een goede adviseur is getraind in het kijken naar de juiste stand van heupen, rug en schouders. Het kan lijken dat je een voor jouw gevoel (te) zacht matras geadviseerd krijgt, maar uit cijfers van comfortgaranties van onze leveranciers blijkt dat meer dan 90% van de omruilingen van een stevige uitvoering naar zachter gaan, omdat het bed thuis na een aantal nachten erop gelegen te hebben toch te hard voelt.

De juiste ondersteuning is heel persoonlijk en kan je alleen maar bepalen door op het bewuste matras te gaan liggen en te ervaren hoe de druk van jouw lichaam zich verdeelt. Neem de tijd om matrassen van verschillende merken en materialen uit te proberen om te ontdekken wat jouw persoonlijke voorkeur heeft. Vraag om advies aan de adviseur in de winkel. Soms vinden mensen het gênant om zo uitgebreid matrassen uit te proberen, maar een goede nachtrust is het waard.

NIEUWE BROCHURE

Brochure
Download gratis

Privacy voorkeuren
Deze website maakt gebruik van cookies en daarmee vergelijkbare technieken. Dit doen wij om de website goed te laten functioneren, gebruik van de website te laten analyseren en om de gebruikerservaring te optimaliseren.
×